Grup Folklòric Tramuntana

Grup Folklòric Tramuntana

Població: Ciutadella
Domicili Social: C/ Francesc de Barceló i Caymaris, 26
Codi Postal : 07760
Telèfon: 971 971481652 / 971385254
NIF: G-07482458
E-mail: tramuntana@femefolk.org
Integrants: 34 persones
Responsable del grup: Mari Villalonga Taltavull

Història

El grup es va formar l’any 1975, quan un grup de persones decidides a mantenir les arrels del poble de Ciutadella, van crear el Grup Folklòric Tramuntana.

Repertori

El nostre repertori es composa de: Benvinguda, Fandango de dalt, Jota d’es re-si-mi, Bolero de Ciutadella, Jota de dalt, Fandango per onze, Jota de Baix, Rondella, Jaleo de Ciutadella i Despedida.

Actuacions realitzades

El grup ha actuat als diferents pobles de Menorca, com també a Palma de Mallorca, l’any 1980, en l’Encontre de Música del Mediterrani i al Festival Mundial de Balls Folklòrics de l’any 1991. A Eivissa, l’any 1991, actuaren en el poble d’es Cubells de Eivissa. L’any 1999 el grup va actuar a la Festa 99 del passeig Marítim de Palma, i també el mateix any vam actuar a Cardedeu (Barcelona). L’agost del 2001 vam actuar a Alfaro (La Rioja) i també al poble de Morata de Jalón (Saragossa). El maig del 2002 va participar al VI Festival Folklòric Internacional d’Eivissa i Formentera. Ja en el maig del 2003 el grup va actuar a la ciutat italiana de Bonorva a l’illa de Sardenya en motiu del 1r Encontre de les illes del Mediterrani, en representació de les Balears i actuant amb altres grup de l’illa de Sardenya, Còrsega i Sicília. A l’agost del mateix any vam actuar a la població alicantina de Xàbia, a la comunitat Valenciana.

A més d’aquestes actuacions també ha participat a la recepció del president del Govern espanyol, el Excm. Sr. José Mª Aznar a l’hotel Falcó l’Agost de l’any 2001, com també a l’homenatge que es va realitzar al Teatre d’es Born a Pere Melis Pons el desembre del 2002.

Cada any pel mes de Juliol realitza un Intercanvi cultural Folklòric en el que convida a un grup de fora de l’illa de Menorca perquè vengui a mostrar els seus balls i músiques tradicionals. En aquest intercanvi han passat grups com:

– S’Estol des Gerricó de Felenitx, Mallorca, al 1978.
– Colla d’es Cubells de Eivissa, al 1991.
– Aires del Montseny de Cardedeu, de Barcelona, al 1999.
– Aires Sollerins del poble de Sóller, de Mallorca, al 2000.
– Tierras de la Val de Aragón, al 2001.
– Grup de Danses d’Alfaro, La Rioja, al 2002.
– Grup de Danses Portitxol de Xàbia, al 2003.

Altres activitats
El grup duu a terme una tasca de formació amb la seva pròpia escola de ball per a fillets i adults, i també escola de cant i música. El grup des de fa uns anys realitza cada hivern ballades populars a sa plaça, a Ciutadella, a fi que pugui ballar tothom i així mantenir els balls populars a Ciutadella. A més organitza el tradicional ball de Tapadets dels darrers dies.

També en aquest darrers anys, el grup amb l’ajuda de la FEMEFOLK, ha realitzat una important renovació de vestuari amb la indumentària del s. XVIII.