Grup Folklòric Castell de Sant Felip

Grup Folklòric Castell de Sant Felip

Població: Es Castell
Domicili Social: C/ Sant Jordi, 70
Codi Postal : 07720
Telèfon: 971 354876
NIF: G-07449341
E-mail: castelldesantfelip@femefolk.org
Integrants: 25 membres entre sonadors i balladors
Responsable del grup: Pilar Esbert

Història

Inicia la seva activitat a la tardor de l’any 1978 amb un grup d’uns 15 joves, amb l’objectiu de recuperar un aspecte cultural del poble, com és el Ball des Còssil (o Ball d’Escòcia) i els diferents balls menorquins que ja feia una sèrie d’anys s’havien deixat de ballar al poble des Castell.

El 21 de juny de 1989 es legalitza oficialment el grup amb l’aprovació dels seus Estatuts, destacant com activitats més importants: la investigació, estudi i divulgació del folklore de Menorca, tot i tenint com a prioritat el descobriment de la nostra cultura popular mitjançant les danses i cançons de la nostra illa i la manifestació pública de la nostra llengua i la seva conscienciació en el seu ús popular mitjançant la música i les cançons menorquines.

Malgrat els 21 anys d’existència, fou a l’any 1984 quan comença a créixer considerablement la participació, tant de joves com d’al·lots i al·lotes, que d’aquesta manera consoliden el grup.

És en aquests darrers anys quan el grup assoleix una major cohesió i activitat, participant en nombroses actuacions de les que destaquen les trobades populars; la participació en les festes patronals a diferents pobles de l’illa; l’organització de les trobades folklòriques en motiu de les festes de Sant Jaume, patró del nostre poble, i la col·laboració amb els diferents actes que anualment organitza l’Ajuntament des Castell.
Repertori

Es tirurí de Sant Jaume, Fandango, Ses boleres, Sa cançó de sa cuinera, Sa morena de Torret, Ball d’anques, Es saig des Castell, Boni, Jota des Castell, Ball des Còssil, Fandango de sa somereta, Val més que no em casi, Ball de Sant Pere, Jota menorquina, Ses tiranes, Sa quadrilla des porró, etc…
Actuacions realitzades

Durant la temporada turística realitza una sèrie d’actuacions amb l’objectiu de donar a conèixer als visitants les nostres cançons i balls menorquins.

Des de l’any 1988 ha realitzat trobades i/o intercanvis culturals amb els següents grups folklòrics: “Revetllers des Puig d’Inca”, “Revetlla de Sant Antoni de Son Ferriol”, “Esbart Dançaire de Sant Joan Despí”, “L’estel del Cocó de lloseta”, “Xinglar de Saragossa”, “Pla de Llevant de Manacor”, “Espigas de la Mancha” d’Albacete, “El Cachirulo” de Barbastro (Osca), “Amaiur Danza Taldea”, de Pamplona, i amb els diferents grups folklòrics de Menorca.

La seva activitat fora de Menorca es concreta amb la participació a:

– l’Exhibició Folklòrica Menorquina a l’Auditòrium de Palma de Mallorca, l’any 1987,
– la II Trobada de Balls Regionals de les festes patronals d’Inca, actuació al Claustre de Pollença amb motiu de les festes patronals, VII Festa Folklòrica Cultural Mallorquina a Son Ferriol, tot açò en el transcurs de l’any 1988;
– la V Diada “Lloseta Canta i Balla”, a l’any 1989;
– la XXVII EUROPEADE celebrada a Valladolid l’any 1990, com a únic representant de les Illes;
– El mes d’abril de 1992 participa en l’exposició Universal EXPO-SEVILLA 1992 i el mes d’octubre actua amb motiu de les Festes Populars de “Les Verges” a Manacor.
– l’abril de 1998 participació a “la Fiesta de Primavera” amb el grup “Espigas de la Mancha” a l’”Auditorio Municipal” d’Albacete.

El desembre de 1993, surt a la llum l’enregistrament d’un cassette i CD que duu com a títol “Estela de 15 anys”, recollint les diverses cançons més representatives del grup.

També cal destacar la seva col·laboració amb entitats públiques i culturals i la participació amb diferents actes de caràcter benèfic.