GRUP FOLKLÒRIC CASTELL DE SANT FELIP – CURRÍCULUM

GRUP FOLKLÒRIC CASTELL DE SANT FELIP – CURRÍCULUM

LOGO GFCSF_fons

Inicia la seva activitat a la tardor de l’any 1978 amb un grup d’uns 15 joves, amb l’objectiu de recuperar un aspecte cultural del poble, com és el Ball des Còssil (o Ball d’Escòcia) i els diferents balls menorquins que ja feia una sèrie d’anys s’havien deixat de ballar al pobles des Castell.

El 21 de juny de 1989 es legalitza oficialment el grup amb l’aprovació dels seus Estatuts, destacant com activitats més importants: La investigació, estudi i divulgació del folklore de Menorca, tot i tenint com a objectiu prioritari el descobriment de la nostra cultura popular mitjançant les danses i cançons de la nostra illa i la manifestació pública de la nostra llengua i la seva conscienciació en el seu ús popular a través de la música i les cançons menorquines.

Malgrat els 21 anys d’existència, fou a l’any 1984 quan comença a créixer considerablement la participació, tant de joves com d’al.lots i al·lotes, que d’aquesta manera consoliden el grup.

És en aquests darrers anys quan el grup assoleix una major cohesió i activitat, participant en nombroses actuacions de les que destaquen les trobades populars; la participació en les festes patronals a diferents pobles de l’illa; l’organització de les trobades folklòriques en motiu de les festes de Sant Jaume, patró del nostre poble, i la col·laboració amb els diferents actes que anualment organitza l’Ajuntament des Castell.

Periòdicament realitza cursets gratuïts de ball menorquí.

Durant la temporada turística realitza una sèrie d’actuacions amb l’objectiu de donar a conèixer als visitants les nostres cançons i balls menorquins.

Des de l’any 1988 ha realitzat trobades i/o intercanvis culturals amb els següents grups folklòrics: “Revetlers des Puig d’Inca”, “Revetla de Sant Antoni de Son Ferriol”, “Esbart Dansaire de Sant Joan Despí”, “L’Estel del Cocó de Lloseta”, “Xinglar de Saragossa”, “Pla de Llevant de Manacor”, “Espigas de la Mancha” d’Albacete, “El Cachirulo” de Barbastro (d’Osca),”Amaiur Danza Taldea” de Pamplona, “Sant Jordi” de Ses Salines d’Eivissa, “Sa Sínia” de Consell (Mallorca), “Grup Centerner” de la Vila Joiosa (Alacant), “Isogue” de Tenerife (Canàries) i amb els diferents grups folklòrics de Menorca.

La seva activitat fora de Menorca es concreta amb la participació a:

q  l’Exhibició Folklòrica Menorquina a l’Auditorium de Palma de Mallorca,

l’any 1987;

q  la II Trobada de Balls Regionals de les festes patronals d’Inca, actuació al Claustre de Pollença amb motiu de les festes patronals, VII Festa Folklòrica Cultural Mallorquina a Son Ferriol, tot açò en el transcurs de l’any 1988;

q  la V Diada “Lloseta Canta i Balla”, a l’any 1989;

q  la XXVII EUROPEADE celebrada a Valladolid l’any 1990, com a únic representant de Les Illes;

q  El mes d’abril de 1992 participa en l’Exposició Universal EXPO-SEVILLA 1992 i el mes d’octubre actua amb motiu de les Festes Populars de “Les Verges” a Manacor.

q  A l’abril de 1998 participació a “la Fiesta de Primavera” amb el grup “Espigas de la Mancha” al “Auditorio Municipal” d’Albacete.

El desembre de 1993, surt a la llum l’enregistrament d’un casset i CD que du com a títol “Estela de 15 anys”, tot i recollint les diverses cançons més representatives del grup.

Forma part de la FEMEFOLK (Federació Menorquina de Grups Folklòrics) des de la seva formació el 21 d’abril de 1999.

El 27 d’abril de 2002 amb motiu del bicentanari de la Pau d’Amiens es va dedicar el carrer Gran des Castell a l’arquitecte Arthur Mckellar, actuant el grup del ball des Còssil a l’encreuament dels carrers Grasn i V ictori.

El 26 de juny de 2011, participa amb els actes del 300 aniversari de l’Hospital Illa del Rei amb la interpretació del ball des Còssil.

Destacant l’assistència de l’Embaixador del Regne Unit a Espanya, Mr. Giles Paxman, acompanyat de l’agregat naval el capità de navil.li Mr. Frederick Price, la Cònsul honorària britànica a l’Illa de Menorca, Debora Hellyer, el president de la Fundació i Associació d’Amics de l’Illa del Rei, Sr. Luís Alejandre Sintes i la batllesa de Maó Àgueda Reynés.

El maig de 2012 porta a terme l’enregistrament del seu segon CD amb el títol “33 anys. Pas a pas i gota a gota”

El 3 de juny de 2012, a la plaça de s’Esplanada es Castell, col.labora amb la celebració del 300 aniversari del Governador Richard Kane amb l’actuació del ball des Còssil i demostració folklòrica de jotes i fandangos amb vestits d’època.

També cal destacar la seva col·laboració amb entitats públiques i culturals i la participació amb diferents actes de caràcter benèfic.

G.F. Castell de Sant Felip 2003