Es Penell

logo-comb per blancinegre per fondo blanc o clar

El 10 de juliol d’enguany el Grup de Ball Es Penell celebrarà els seus 25 anys cantant i ballant. La nostra història va començar amb un grup de persones interessades en recuperar la cultura popular del ball i el cant del nostre poble, a l’hora de posar-hi la seva pròpia petjada. Aquell 10 de juliol de 1988 va ser el dia en que es va fer la primera actuació pública a la Plaça Espanya de Ferreries. Aquell dia vam tenir el recolzament de dos grups: el Grup Aires de Barranc d’Algendar de Ferreries i el Grup Castell de Capdepera, de Mallorca.

La nostra idea, com a grup és:

  •     Treballar la recerca de les arrels de la cançó, la música i el ball popular a Menorca, tot i ser conscients de es limitacions, dificultats, mancances i treballs ja realitzats en aquest camp.
  •     Crear nous balls i noves cançons, tot tenint en compte el context sociocultural, econòmic i dels canvis produïts en el conjunt de la societat menorquina.
  •     Intentar que el ball i la cançó popular esdevengui això precisament, popular, festiu i participatiu entre la gent del poble.

 El nom del nostre grup ve d’Es Penell, un lloc molt conegut a Ferreries. És un petit pujolet de Son Telm, des d’on es pot veure tot el poble. En temps passats hi havia clavat un penell(aquell aparell que serveix per a assenyalar la direcció del vent); en aquella època la gent hi anava a passejar o a fer-hi sa bereneta, d’aquí la seva popularitat.

El grup està format per unes 25 persones, entre sonadors/es, cantadors/es i balladors i balladores.

Durant els nostres anys de vida hem fet 2 enregistraments: El 1992 es va enregistrar i sortir al públic la cinta de cassette de Es Penell, amb un total de 15 cançons del repertori. I el El 18 de juliol de 2003 es va presentar un CD, que vam titular 15 anys cantant i ballant.

El repertori compta amb una trentena de peces, la majoria de peces populars: jotes, fandangos i boleres. La majoria dels balls, però, són de creació pròpia a partir dels passos que es solien ballar abans.

Des d’aquell primer moment han estat molts el grups que ens han acompanyat en una festa que repetim cada mes de juliol i que rep el nom de Trobada de Ball: Grup Sa Font de Sa Figuera  de Lloret de Vista Alegre(Mallorca); Esbart Dansaire Palauenc de Santa Maria de Palautordera(Barcelona); Grup Xinglar de Saragossa; Aires Vileros de Santa Margalida(Mallorca); Esbart Dansaire Font Coberta de Banyoles(Girona); Xacoters de Formentera; Coros y Danzas de Mora (Toledo); La Senda de Los Ramos (Múrcia); Grupo de danzas Bieldo de Vallelado(Segovia); Grupo de danzas La Robleda de Cabezón de la Sal(Cantàbria); Esbart Dansaire del Comú d’Andorra d’Andorra la Vella; Aires Sollerics de Sóller (Mallorca); Grupo Folklórico La Alegria de Porceyo (Gijón-Asturies); Grupo Calderón de la Barca (Barajas – Madrid); Grupo etnogràfico terras de Cambra de Macieira de Cambra (Val de Cambra –Portugal); Ibarra Kaldu Elkartea de Barakaldo (Euskadi); Grup de Danses d’Alcalà de Xivert de Castellò (País Valencià) ; Treteau et Terroir de Nantes (França) ; Asociación folklórica y cultural Guarache de Tacoronte (Tenerife – Illes Canàries) ; Grupo Manatial del Rio de Tomelloso (Ciudad Real) ; Grupo Peleriños de Sarria (Galícia) ; Esbart Rocasagna de Gelida (Catalunya). La vinguda d’aquest grups ha suposat, també, que el nostre grup hagi viatjat a les seves terres d’origen i hagi ofert la nostra música i balls, per fer present Ferreries i Menorca arreu.

A part d’aquestes Trobades i participacions a festivals i actuacions fora, el nostre grup realitza actuacions on se’l demana: a diferents pobles, amb motius de festes i fires, ballades populars obertes a tothom, etc.

I també comptam amb una escola de ball per a formar a futures balladores i balladors. A l’escola tenim un grupet de fietes i un grup d’adults, que aprèn els diferents passos per a poder participar a les ballades populars.

Leave a Reply

*